RijswijkBuitenfotoNicoSchouten.jpg

Architecten geïnspireerd door een chic verleden in RijswijkBuiten

27 feb '18

Leeuwendaal in Rijswijk en het Statenkwartier in Den Haag staan model voor de nieuwbouw in onze regio. Het fin de siècle is nu leidend.

door Nicolette van der Werff (Algemeen Dagblad Den Haag)

Waren tot voor kort huizen uit de jaren 30 de meeste geliefde inspiratiebron voor architecten van nieuwbouwwijken, heden ten dage kijken ze nog iets verder terug. De huizen en wijken uit het 'fin de siècle' - eind 1800, begin 1900 - blijken op dit moment als voorbeeld te worden gebruikt bij de aanleg van veel nieuwe straten en pleinen in onze regio. Oude wijken als het Haagse Statenkwartier en het Rijswijkse Leeuwendaal zijn razend populair bij architecten en projectontwikkelaars die van braakliggende weilanden nieuwe wijken mogen maken.

'De architect heeft zich laten inspireren door de typische kustarchitectuur van begin twintigste eeuw. Met grote raampartijen, veranda's en sfeervolle, karakteristieke kappen', beschrijft de bouwer van nieuwbouwproject Duingeest in de duinen van Monster. De huizen zijn rijk gedetailleerd met Villa Kakelbont-veranda's en chaletachtige houten constructies op de kappen van de moderne woningen die als warme broodjes over de toonbank zijn gegaan.

Het was lang tobben met de Haagse nieuwbouwwijk Vroondaal die veel te lijden had onder de crisis. Met de bouw van nieuwe ouwe-Haagse-chic huizen lijkt de wijk een frisse doorstart te maken. De moderne herenhuizen hebben á la het Statenkwartier balkonnetjes, gedetailleerd metselwerk en 'de eclectische architectuur uit de negentiende eeuw' staat wervend in de flyers van Vroondaal te lezen. Ook in het Delftse nieuwbouwproject Schoemaker Plantage wordt geflirt met oude details. Met een knipoog naar de negentiende-eeuwse vensterbelasting is er zelfs in een nieuwbouwgevel een dichtgemetseld raam te zien.

Warmtepomp
Gijs van den Boomen (53) van KuiperCompagnons is als hoofd stedenbouwkundige betrokken bij de aanleg van het grootste nieuwbouw project uit onze regio; Rijswijk Buiten. In de nieuwe wijk die aan de Prinses Beatrixlaan tussen Rijswijk en Delft ligt, wordt nog steeds gebouwd. ,,Wijken van rond de vorige eeuwwisseling zijn inderdaad een inspiratiebron voor deze nieuwe stadswijk geweest'', zegt Van den Boomen die menige studietrip naar het Leeuwendaal in Rijswijk en het Statenkwartier in Den Haag maakte om het stratenplan en de architectuur te bestuderen. ,,Dat gebeurde trouwens al in mijn studietijd. Deze wijken werden toen al besproken als voorbeelden van goede stedenbouw.''

De nieuwbouwhuizen aan de Parelgraslaan in Rijswijk Buiten zijn echter niet een-op-een gekopieerd van de huizen uit het Rijswijkse Leeuwendaal. ,,Kopiëren doen we natuurlijk niet. We bouwen in het nu, voor het nu. Met moderne materialen en de allernieuwste technieken. Rijswijk Buiten is in opdracht van de gemeente Rijswijk de meest duurzame wijk van Nederland geworden. Alle huizen beschikken over zonnepanelen en een warmtepomp. Dat hadden ze nog niet in het fin de siècle. Wat ze wel hadden waren prachtige gevels die de huizen een statig en stedelijk uiterlijk gaven. Van dát element hebben we gebruik gemaakt.''

Het nieuwe huis van Denise (26) en Wouter Sies (36) is nog in aanbouw. Af en toe rijdt het pas getrouwde stel naar Rijswijk Buiten om een indruk te krijgen van de vorderingen. Ze kunnen niet wachten en leven naar de oplevering toe. Hun eigen huis is al verkocht. Ze bivakkeren tijdelijk in het huis van vrienden. Als ze gewezen worden op de vele details in hun nieuwe wijk die afkomstig zijn uit de woningbouw van rond 1900 lijken ze verbaasd. ,,Ik had dat bijzondere metselwerk in de zijgevel nog helemaal niet opgemerkt'', zegt Denise die als Rijswijkse de wijk Leeuwendaal goed kent, maar niet direct een verband met haar eigen nieuwe huis zag. ,,Toen dit deelproject van elf huizen in de verkoop ging, schreven we ons als een van de eersten in. 299 anderen deden dat ook. Het is een wonder dat we in de gelegenheid kwamen om ons huis te kopen. Een verkooppraatje over de bijzondere architectuur hebben we dus nooit gekregen'', zegt Wouter.

Ligbad
Arnold van der Harst (35) en zijn vrouw Dorian Hauser (35) overkwam vrijwel hetzelfde. ,,We wilden verhuizen naar een huis met een tuin en een ligbad. Over de herkomst van het ontwerp van de gevel maakten we ons minder druk'', zegt Dorian. Ze hoopt van de zomer haar nieuwe huis te betrekken. Het stratenplan van Rijswijk Buiten vonden de stellen aantrekkelijk zonder te beseffen dat dit plan zijn wortels heeft in wijken die al veel langer bestaan. ,,We vonden het mooi dat het geen saaie rechte straten zijn'', zeggen Dorian en Denise.

De rij gevels aan de Parelgraslaan, om de hoek bij hun eigen nog in aanbouw zijnde huizen, vonden ze van meet af aan al mooi. ,,Nu we hier staan en er op letten zien we de balkonnetjes, de hoge ramen en de erkers pas. En ze hebben inderdaad iets weg van Leeuwendaal'', zeggen de nieuwe buren eensgezind.

In Rijswijk Buiten komen geen gasleidingen. Alles gaat elektrisch en duurzaam. Elk huis is aangesloten op een eigen bron die op 150 meter diepte ligt. De bronnen vormen een onderdeel van de duurzame installaties die zich in de woningen bevinden. Hebben deze technisch hoogstaande milieuvriendelijk uitvindingen misschien een rol gespeeld bij de koop van hun nieuwbouwhuis? ,,Welnee'', zegt Arnold. ,,Ik vind het fijn voor de Groningers dat wij straks in elk geval niet bijdragen aan hun ellende. Maar we wilden gewoon een huis met een tuin. Dat ons huis heel duurzaam is en dat het is gebouwd naar voorbeeld van een ouwe mooie wijk, is echt bijzaak.''

Orignele artikel is te lezen op de site van AD Den Haag
project:

RijswijkBuiten