nieuws › In memoriam: Ashok Bhalotra, Gujrat 1943 - Rotterdam 2022, Oud- directeur KuiperCompagnons
Ashok Bhalotra

In memoriam: Ashok Bhalotra, Gujrat 1943 - Rotterdam 2022, Oud- directeur KuiperCompagnons

07 apr '22

Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Ashok Bhalotra.

Ashok was sinds 1970 verbonden aan KuiperCompagnons. Hij is 21 jaar directeur en directievoorzitter geweest, waarbij hij met projecten als ‘Kattenbroek’ in Amersfoort en ‘Stad van de zon’ in Heerhugowaard veel voor ons bureau, en de stedenbouw en architectuur in Nederland heeft betekend.

Ook na zijn terugtreden bleef hij tot zijn overlijden als ambassadeur verbonden aan KuiperCompagnons.

Geboren en opgegroeid in India met haar rijke, verhalende cultuur vertelde Ashok, andere, nieuwe verhalen over onze ruimte. Met metaforen, verwijzingen, mythes, en het spelen met taal en vorm bracht hij kleur, verbeelding én verleidingskracht naar onze steden en ons landschap, en bestreed hij daarmee saaiheid en onverschilligheid.

Ashok hechtte erg aan sociale cohesie en sociale betrokkenheid, dit kwam terug in zijn ontwerpen door onder andere inkomensgroepen echt te mengen in woonwijken. Hij kreeg dit voor elkaar door gemeenteraden, ambtelijke organisaties, corporaties en bewoners te enthousiasmeren, en zo tot een gedragen en samenhangend plan te komen.

Ashok wist mensen te inspireren om dromen werkelijkheid te maken. Immers:

“Wie niet durft te dromen is geen realist”.

Ashok Bhalotra:

”Eerst was ik ‘ik’, toen Ashok, vervolgens student en architect en toen ik de grens overging stond er in mijn paspoort dat ik Indiër was. Ik werd een reiziger en toen ik in Nederland kwam een immigrant. Nu begrijp ik dat ik inmiddels een allochtoon ben. Mijn identiteit verandert steeds. Door de jaren veranderde mijn identi’tijd’. Ik ben een kameleon als ik me aanpas aan het landschap en de kleuren van mijn omgeving. Ik ben overal en toch ben ik nergens“.


Wij wensen familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.

Directie en medewerkers KuiperCompagnons


XHQdoDk6vSA