RDsciencecentreshanghaiKuiperCompagnons_th.jpg
RDsciencecentreshanghaiKuiperCompagnons1_th.jpg
RDsciencecentreshanghaiKuiperCompagnons0_th.jpg
Aug. '18

KuiperCompagnons wint de internationale competitie voor het R & D & Science Innovation Center Shanghai

Shanghai Chemical Industry Park ligt aan de noordkust van Hangzhou Bay met een totaal plangebied van 29.4km2. Het is een van de belangrijkste industriegebieden in de buurt van de metropool met alle grote spelers in deze sector zoals BP, BASF, Bayer, SUEZ, Vopak, AIR LIQUIDE en andere wereldberoemde multinationale petrochemische en nutsbedrijven.

Ons winnende ontwerp introduceert een nieuwe aantrekkelijke omgeving die opvalt door de menselijke maat. Hierdoor draagt het bij aan een leefbare Shanghai Metropolis en aan een inspirerende omgeving om innovatie in deze sector te stimuleren. De competitie werd geïnitieerd door Shanghai Chemical Zone Development Company en Shanghai Urban Planning and Design Institute en is gericht op de lay-out van een nieuw kerngebied voor innovatie, administratie en recreatie ten noorden van het gebied met benzine-chemicaliën.


Door gebruik te maken van bestaande landschapselementen en inbedding van verschillende gebouwtypologieën ontstaat er een aantrekkelijke werkruimte. Het concept is gebaseerd op de kenmerken van onze traditie van landwinning en maakt gebruik van culturele landschapselementen zoals dijken en zeeweringen. De dijk verbindt het land en het bos in het noorden met het wetland in het zuiden. De ronde gebouwen op deze dijk zijn geïnspireerd op moleculaire figuren en zijn ontworpen op basis van nieuwe architectonische typologieën. Hierdoor combineert het ontwerp twee identiteiten - zijn genius loci en de wetenschappelijke innovatieactiviteiten - die een nieuwe onderscheidende plaats creëren.

We breiden het, momenteel in aanbouw zijnde, waterzuiveringslabyrint uit. Door het in het noorden nieuwe recreatieve functies in het bos te creëren zal eer een duurzaam aantrekkelijke leefomgeving ontstaan.

Door het winnen van de competitie wordt KuiperCompagnons uitgenodigd om het ontwerp verder uit te werken naar de haalbaarheid van de bouw.