WuhanscienceclusterKuiperCompagnons01.jpg
WuhanscienceclusterKuiperCompagnons02.jpg
WuhanscienceclusterKuiperCompagnons03.jpg
WuhanscienceclusterKuiperCompagnons04.jpg

KuiperCompagnons wint selectie voor het ontwerp en de ontwikkeling van een wetenschapscluster van wereldklasse in Wuhan, China.

20 jul '20

Door het creëren van een grote nieuwe stadsontwikkeling van 16 vierkante kilometer in de Science Valley van Wuhan creëren we een speciale wetenschapsinnovatiezone van wereldklasse. We hebben een aantrekkelijke leefbare nieuwe stad ontworpen, gebaseerd op duurzame principes en circulaire processen. Het doel van deze ontwikkeling is niet alleen het aantrekken van de beste wetenschappelijke talenten in China, maar ook wereldwijd. Werkgebieden, commerciële centra en woonwijken gaan naadloos in elkaar over, allemaal op loopafstand. Doelgerichte openbaarvervoerszones, gescheiden (elektrische) rijstroken voor langzaam verkeer en brede voetgangersroutes prevaleren boven elektrische autosystemen. Bij elke afzonderlijke planningsbeslissing staat de menselijke maat centraal in het ontwerp. Kleinere kavelgroottes voor de commerciële en residentiële zones en het aanbod van maximale flexibiliteit voor nieuwe wetenschappelijke industrieën die wereldwijd toonaangevende innovaties en bedrijven zullen aantrekken.

De nieuwe indeling van het gebied is gebaseerd op de ligging van het land, met zijn landbouwdorpen en geavanceerde waternetwerken. Dit typische landschap voor Wuhan en zijn culturele geschiedenis vormde de basis voor de planstructuur. De lagere delen van het land vormen de nieuwe stad en buurtparken, die regenwater opvangen als onderdeel van de sponge city strategy. De hoogste en droogste linten waar de oude boerenroutes het land gestructureerd hebben, krijgen nieuw leven in de vorm van het groene robuuste stadspark. Deze centrale groene structuur herbergt enkele oude dorpen met nieuwe functies, produceert een deel van het voedsel in een high-tech stadsboerderij en genereert duurzame energie via de zon en geothermische systemen. Alle groenstructuren zullen bijdragen aan het verminderen van het hitte-eilandeffect en fungeren als filter voor de stad. De directe toegang tot de omliggende meren door de groene vingers biedt de mogelijkheid voor bijvoorbeeld een aangename tocht langs de mooie, weelderige waterkant tijdens de lunchpauze of een wandeling aan het eind van de dag genietend van de zonsondergang.