projecten › Pearl Island
AerialDayJPEGKCedit.jpg
CruiseTerminalJPEGKCedit.jpg
im43CONCEPTviewJungle.jpg
RenderKC6.jpg
RenderKCLeisureparkv2.jpg
AerialViewfromHotelJPEGKCedit.jpg
BridgeInsideJPEGKCedit.jpg
AerialNightJPEGKCedit.jpg
HaikouCruiseTerminalNightRender200dpi.jpg
MasterplanHaikouFinalwithoutEcoislandsno.jpg

Pearl Island

Haikou CN – In opdracht van HNA group zijn 10 top-architectenbureaus gevraagd voor een internationale prijsvraag om een masterplan te maken voor South Sea Pearl Ecological Island, een kunstmatig eiland met een oppervlakte ca.

In opdracht van HNA group zijn 10 top-architectenbureaus gevraagd voor een internationale prijsvraag om een masterplan te maken voor South Sea Pearl Ecological Island, een kunstmatig eiland met een oppervlakte ca. 56 hectare voor de kust van het Chinese stad Haikou op het eiland Hainan. De opgave bestond uit het creëren van een iconische uitwerking van het eiland, om zodoende Haikou op de wereldkaart van het (eco-) toerisme te zetten. Hier binnen zou de terminal voor cruiseschepen een prominente rol dienen te spelen.

De vorm van het al bestaande eiland, gelijkend op een Yin-Yang teken, heeft een hoge symbolische waarde; het staat voor Balans, in de breedste zin van het woord. In ons masterplan voor Pearl Island zijn de contouren van een draak en een feniks herkenbaar, samen spelend met een parel. Deze metaforen komen voort uit een oud Chinees sprookje en staan tevens voor balans; tussen land en zee, man en vrouw, mens en natuur.

De bebouwing van Pearl Island, die geconcentreerd is langs de randen van het eiland, benadrukt de cirkelvorm van het eiland, waardoor deze, zelfs vanaf zeeniveau herkenbaar wordt. Van binnenuit vormt de golvende bebouwing langs de rand, voorzien van groene daken en terrassen, de contour van een groene vallei, die beschutting biedt aan de daarbinnen gelegen parken. De entree tot de haven wordt gemarkeerd door een 350 m. hoge toren. De hieraan opgehangen tuibrug vormt de poort tot het eiland. De cruiseterminal bevindt zich in de Parel, het centrale focuspunt van het eiland. Hier omheen ligt de bebouwing van Dragon City en Phoenix Hills, die drie Thematische parken omsluiten: Nature Park, Leisure Park en Nurture Park.

Omdat de FAR van het eiland laag gehouden moest worden (tussen 1 en 1,5) is voor grotere onderdelen, zoals het voetbalstadion, gekozen voor (semi-)drijvende oplossingen. In de haven zijn tevens drijvende vlonders en stranden geplaatst, die het water, ondanks de grote hoogte van de kade (ruim 6 meter) bereikbaar houden. Aan de buitenkant van het eiland zijn kunstmatige riffen geplaatst, waarop een aantrekkelijk onderwater ecosysteem kan ontstaan en die tevens zorg dragen voor extra kustbescherming.

sXl7K3FysWI
gerelateerde projecten