Warning: file_get_contents(): Unable to find the wrapper "https" - did you forget to enable it when you configured PHP? in C:\inetpub\kuiper\lib\php\custom.php on line 385

Warning: file_get_contents(https://vimeo.com/api/v2/video/618811006.php): failed to open stream: No such file or directory in C:\inetpub\kuiper\lib\php\custom.php on line 385
Heijplaat; het verborgen geheim
projecten › Heijplaat; het verborgen geheim
KuiperCompagnonsHeijplaat05.jpg
KuiperCompagnonsHeijplaat02.jpg
KuiperCompagnonsHeijplaat06.jpg
KuiperCompagnonsHeijplaat07.jpg
KuiperCompagnonsHeijplaat08.jpg
KuiperCompagnonsHeijplaat09.jpg
1830hetverborgengeheimvv07002webFRONT.jpg

Heijplaat; het verborgen geheim

Rotterdam – Direct naast het karakteristieke Heijplaat heeft KuiperCompagnons in opdracht van Van Omme & De Groot Het Verborgen Geheim ontworpen. Deze nieuwe buurt bestaat uit 170 energieneutrale woningen die in fases tussen 2016 en 2022 zullen worden gerealiseerd.

Midden in de Rotterdamse haven ligt Heijplaat, een woonwijk die 100 jaar geleden door de Rotterdamse Droogdok Maatschappij is gebouwd voor de huisvesting van haar werknemers. Heijplaat is een zeer bijzondere locatie, een enclave binnen de stad Rotterdam met een sterke identiteit en een hechte bewonersgemeenschap.

Langs het water liggen de kadewoningen; individueel vormgegeven drielaagse huizen die in hun architectuur refereren aan de gebouwen van de RDM. Het hierachter gelegen tuindorp is qua opzet en uitwerking een verlengstuk van het oude Heijplaat; veel groen in de openbare ruimte en gemetselde woningen met kappen. De daken zijn op de zonzijde geheel bedekt met zonnepanelen, wat de woningen, in combinatie met de individuele warmtepompen, energieneutraal maakt.

Direct naast het karakteristieke tuindorp heeft KuiperCompagnons in opdracht van Van Omme & De Groot Het Verborgen Geheim ontworpen. Deze nieuwe buurt bestaat uit 170 koopwoningen die in fases tussen 2016 en 2022 zullen worden gerealiseerd. De woningen hebben woonoppervlaktes tussen de 114 en 160m². Alle huizen worden gasloos en volledig nul-op-de-meter gebouwd. Dit betekent dat je huis net zoveel energie opwekt als verbruikt. Daarmee is Het Verborgen Geheim uniek in Rotterdam.

Qua architectuur passen de huizen perfect bij de bouwstijl van het originele tuindorp. Langs het water liggen de kadewoningen; individueel vormgegeven drielaagse huizen die in hun architectuur refereren aan de gebouwen van de RDM. De daken zijn op de zonzijde geheel bedekt met zonnepanelen, wat de woningen, in combinatie met de individuele warmtepompen, energieneutraal maakt.

Het hierachter gelegen tuindorp is qua opzet en uitwerking een verlengstuk van het oude Heijplaat; veel groen in de openbare ruimte en gemetselde woningen met kappen. In de wijk is veel ruimte voor kinderen om te spelen en voldoende parkeergelegenheid. Er worden twee semi-openbare collectieve binnentuinen gerealiseerd met een kas waarin de bewoners samen groenten en fruit kunnen verbouwen en activiteiten voor de straat of buurt kunnen organiseren.

Uit een onderzoek van Bureau voor Woononderzoek is Het Verborgen Geheim als voorbeeldproject uit de bus gekomen op het gebied van energieneutraal wonen. De bewoners zijn bovengemiddeld tevreden over aspecten als binnenklimaat, comfort en energie. Deze ontwikkeling bewijst dat comfortabel wonen en een lage energierekening gaan heel goed samengaan.

618811006
Programma: 170 energieneutrale koopwoningen
Opdrachtgever: Van Omme & De Groot
Opdrachtperiode: 2016-2022
Constructieperiode: 2016-2022
Team: Rogier Mentink, Herman van Rees, Tobias van Westrenen, Marjan van Capelle
Projectnieuws
gerelateerde projecten