projecten › Tuindorp Vreewijk
histvreewijk5webFRONT.jpg
0085web.jpg
IMG7674web.jpg
vreewijkPanorama2web.jpg

Tuindorp Vreewijk

Rotterdam NL – Tuindorp Vreewijk, gebouwd van 1916 tot aan de Tweede Wereldoorlog, is één van de vroegste en grootste voorbeelden van tuinsteden in Nederland.

Tuindorp Vreewijk, gebouwd van 1916 tot aan de Tweede Wereldoorlog, is één van de vroegste en grootste voorbeelden van tuinsteden in Nederland. Wytze Patijn en zijn team wonnen in 2000 met hun ontwerp de prijsvraag voor het eerste project van de renovatie van Vreewijk, die van de woningen aan de Langegeer. De 106 ruime, moderne woningen, gelegen in een idyllische, groene omgeving, zijn het resultaat van Patijns interpretatie van de oorspronkelijke architectuur van architect M.J. Granpré Molière. Interessant detail is dat architectenbureau Granpré Molière aan de wieg van KuiperCompagnons stond.

Enerzijds is Vreewijk deel van de stad, anderzijds is de wijk een groene oase met een dorpse identiteit. De oude woningen zijn gesloopt en er zijn nieuwe woningen gebouwd. Het ontwerp van KuiperCompagnons gaat uit van de behoedzame vernieuwing met behoud van bestaande kwaliteiten. Bepalende elementen van de wijk als het groen, de halfopen bouwblokken, de huizen met hun steile zadeldaken met pannen, dakkapellen, mastgoten en schoorstenen en de symmetrie zijn de uitgangspunten van het nieuwe ontwerp. De verhoudingen en de details die Granpré Molière toepaste zijn als uitgangspunten genomen. Wanneer je door Vreewijk loopt, valt ons project als nieuwbouw niet op. Dat is precies de bedoeling.

Onze oud-medewerk Emil van Strien is geboren en getogen in Vreewijk. Hij organiseert diverse wandelingen en kan u behalve over de geschiedenis ook alles vertellen over de stedenbouw, architectuur en inrichting van dit unieke tuindorp.

Interesse? Kijk u dan even op zijn site rotterdamontdekkenwandelen
06-12687748


gerelateerde projecten